top of page
Search

Poskrbi za svojo hrbtenico

Updated: Nov 13, 2022
Bolečine v hrbtenici so najpogostejši vzrok za obisk zdravnika ali fizioterapevta in le ena od diagnoz, s katero se mnogi izmed nas srečujejo vsak dan. Raziskave kažejo, da se z bolečino v »križu« ali hrbtenici vsaj enkrat v življenju sreča kar 90% odraslih. Premalokrat se zavedamo, da je bolečina le začetek in hkrati neke vrste opozorilo, da nekaj delamo narobe. V primeru ignoriranja le te, lahko brez ukrepanja na dolgi rok to pripelje do kronične bolečine, sprememb oblike hrbtenice ali pa vodi vse do nujnega operativnega posega. Ampak gremo po vrsti…


Hrbtenica je temelj našega telesa, da bi razumeli zakaj je tako pomembna jo naprej v grobem opišimo; hrbtenica ima obliko dvojne črke S, sestavljena je iz 33-34 vretenc, ki jih delimo na vratna, prsna, ledvena, križnična in trtična. Vretenčne luknje vseh vretenc sestavljajo hrbtenični kanal. V njem je hrbtenjača s svojimi ovojnicami in žilami. Pritrjena je s posebnimi vezivnimi nitmi, ki hrbtenjači ob raznih gibih zagotavljajo varen položaj. Skozi medvretenčne in križnične luknje poteka 31 parov hrbtenjačnih živcev. Med telesi sosednjih vretenc so vložki iz vezivnega tkiva, imenovani medvretenčne ploščice oz. diskusi. V sredini posamezne medvretenčne ploščice je mehko zdrizasto jedro.

Medvretenčne ploščice so v spodnjem delu krepkejše, saj morajo nositi čedalje večjo težo. Poleg razbremenjevanje teže, hrbtenici omogočajo tudi prožnost in gibljivost v vse smeri.Moderne težave hrbtenice

Trend današnjega časa je, da ljudje vedno več sedimo, še posebej za računalnikom in v avtu. Na roko nam ne gre niti prekomerna uporaba mobilnih telefonov, saj se ob gledanju v ekran drža poslabša ter posledično sile na celotno hrbtenico povečajo. Življenje sodobnega človeka je veliko bolj nedejavno, intelektualne dejavnosti so v polnem zagonu in posledično nam zmanjkuje časa za rekreacijo in ostale aktivnosti. Vse to vpliva na slabšo »prehrano« medvretenčnih ploščic, mišično zakrčenost, hitreje se spreminja tudi oblika hrbtenice, kar imenujemo degenerativne spremembe. Pogosto se pri ljudeh, ki veliko sedijo ledvena krivina postopno vedno bolj izravnava, vratna krivina pa se še poveča in v telesu zavlada neravnovesje. Vse to privede tudi do mišičnega neravnovesja, določene mišice postajajo vedno šibkejše in neaktivirane, spet druge pa bolj zategnjene in manj prožne. Ko povežemo vse omenjene stvari v celoto, pridemo do bistva problema. Sodobni človek vse preveč časa hrbtenico prekomerno napačno obremenjuje in po drugi strani ne naredi dovolj za njeno preventivo in boljše počutje. Ne pozabite, toliko kot lahko sami naredimo za boljše stanje naše hrbtenice, ne more nihče drug namesto nas.


Preventiva in hrbtenica

Za vas imamo nekaj preprostih in učinkovitih nasvetov za odpravljanje težav s hrbtenico, ki vam bodo pomagali pri vzdrževanju dobrega počutja hrbtenice:


1. Gibanje: hoja, pravilna vadbo s poudarkom stabilizacije trupa, krepitev globokih trebušnih mišic, ki so ovite okoli ledvenega dela in delujejo kot ščit okoli ledvenega dela ter seveda raztezanje!

Vaje za krepitev in raztezanje priporočamo izvajati na ustrezni blazini, za dodatno otežitev vaj si lahko pomagate z vadbenim trakom in vadbeno žogo (mala ali velika)


2. Sproščanje napetosti: samomasaža s pomočjo za hrbtenico prilagojenega masažnega valjčka ali masažne žogice - to je tehnika s katero sprostimo in prekrvavimo dotični predel, kar se odraža tudi v boljši gibljivosti, posledično pa se mišice na ta način lažje in hitreje regenerirajo.


3. Delavno okolje: pravilno dvigovanje bremen, primeren stol ali ledvena opora, ki zagotovi podporo pri sedenju, višina mize in računalnika, aktivna pavza pri dolgotrajno sedečih delih, izkoristimo jo da se malo raztegnemo ter sprehodimo.


4. Ustrezno ležišče : kakovosten spanec je pomemben.


Ne pozabimo, rezultati boljšega počutja hrbtenice bodo prišli takrat, ko bomo pripravljeni investirati svoj čas, biti bolj konstantni in dosledni pri gibanju, vajah, raztezanju ter pri prilagoditvi delovnega okolja.


Za hiter in enostaven dostop do najboljših sestavin za vadbo in prilagoditev delovnega okolja pa priporočamo, da klikneš spodaj:


1,460 views0 comments

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page