top of page
Search

Zvin gležnja

Updated: Apr 22, 2022


Ob pogledu na zgornjo sliko se marsikdo nakremži ob spominu na »takrat«, ko je doživel eno izmed najpogostejših poškodb med aktivnim prebivalstvom.


Govora je seveda o zvinu gležnja.


Običajno je dovolj majhna nepazljivost pri teku, izguba ravnotežja pri skoku ali pa nestabilnost v sklepu in že nam stopalo nekontrolirano uide.


Zelo velika verjetnost je, da nam stopalo uide na notranjo stran in se zgodi t.i. inverzijski zvin, ki se pripeti v 85 % primerov zvina[1]. Do tega pride, ker je zunanja stran gležnja bolj nestabilna, saj so ligamenti na zunanji strani veliko šibkejši od notranjih [2] .

Pri tem najpogostejšem tipu zvina navadno pride do poškodb treh ligamentov:

· ATFL – anteriorni tibiofibularni ligament (se običajno poškoduje prvi)

· CFL – calcaneofibularni ligament

· PTFL – posteriorni tibiofibularni ligament


Pri hujših zvinih lahko običajno slišimo tudi kakšen pok, takrat je večja verjetnost, da je prišlo do delnega ali popolnega pretrganja ligamenta. Temu navadno sledi hitro otekanje gležnja in nezmožnost stopiti na nogo, kar so jasne indikacije, da je treba iti na slikanje in podrobnejše raziskave.


REHABILITACIJA


Večina zvinov je sicer blažjih in zaradi njih ne rabimo hoditi na urgenco, je pa treba ravno tako za njih poskrbeti, da nas ne bi to v prihodnosti oviralo pri naših aktivnostih in da se lahko čim hitreje vrnemo v naše vsakdanje življenje.


Najboljši način preprečevanja poškodb je seveda ustrezna preventiva. Vsem, ki so pogosto izpostavljeni tveganim aktivnostim (kot npr. odbojkaši, košarkarji, tekači ipd.), se močno priporoča, da pred aktivnostjo zaščitijo svoje gležnje z ustrezno bandažo in/ali kineziološkim trakom. Močna bandaža proti inverziji znatno zmanjša tveganje do pojava poškodbe, s kineziološkim trakom pa lahko pomagamo predvsem pri nestabilnem sklepu, da se giba pravilno.


Če pa vendarle pride do poškodbe, pa si lahko pomagamo z enostavno kratico – PRICE.


Angleška kratica je sestavljena iz spodnjih besed:


· Protect (Zaščititi)

· Rest (Počitek)

· Ice (Led)

· Compression (Kompresija)

· Elevation (Dvig)


Ko pride do poškodbe, je treba najprej bolečino omiliti in sklep zaščititi ter zagotoviti čim manjše otekanje oziroma edem. To najlažje dosežemo z uporabo hladilnih blazin ali spreja in bandaž ter dvigom noge nad ravnijo telesa.
Medtem ko smo malo višje že spregovorili o pomembnosti ustrezne preventivne zaščite, pa verjetno ni treba dvakrat poudarjati, da je naravni naslednji korak pri vračanju od poškodbe, da si vzamemo dovolj počitka preden se vrnemo v šport oziroma k svojim aktivnostim. Odvisno je sicer od tipa in zahtevnosti zvina, vendar počitek lahko traja od par dni pa tudi do par mesecev.


VRAČANJE PO POŠKODBI


Po uvodnem zmanjšanju otekline in bolečine je treba počasi začeti pridobivati na izgubljeni gibljivosti. Ker je treba začeti z minimalnimi obremenitvami in pridobivanjem gibljivosti, je priporočljiva uporaba vadbenega traku.


Kolikor hitro to omogočata bolečina in gibljivost, je treba začeti obremenjevati gleženj. Eden izmed bolj pomembnih dejavnikov rehabilitacije je trening propriocepcije. Z ustreznimi blazinami za treniranje ravnotežja in stabilnosti gležnje dobro pripravimo na zunanje dražljaje, ki nas želijo spraviti iz ravnotežja, in tako natreniramo ligamente, da bodo močnejši in vzdržljivejši, naša možnost poškodbe pa manjša.Za hiter in enostaven dostop do najboljših sestavin za hitro okrevanje in regeneracijo pa priporočamo, da klikneš spodaj:234 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page